Розмір тексту

Полтавська облрада знову розгляне проект рішення про сміттєпереробний завод на території Щербанівської ОТГ

Проект сміттєпереробного заводу покликаний заробити кошти на переробці відходів, а також покращити екологічну ситуацію у Полтавському субрегіоні

На сесію Полтавської облради, яка відбудеться 20 грудня, винесуть проект рішення «Про внесення змін до Схеми планування території Полтавської області в частині розміщення підприємства переробної промисловості з утилізації та рециклювання органічних, твердих побутових та промислових відходів у Полтавської області».

Це продовження теми розміщення сміттєпереробного заводу, яку депутати Полтавської облради розглянули у жовтні 2019 року. Однак тоді за рішення «Про внесення змін до рішення пленарного засідання 23-ї сесії облради від 21 грудня 2018 року «Про внесення змін до Схеми планування території Полтавської області» проголосував лише 41 депутат, тому воно не було прийнято.

Не голосували тоді 6 депутатів, а 28 були відсутніми. Це депутати від «Свободи», які ігнорували голосування через провал ініціативи із зверненням щодо недопущення реалізації «формули Штайнмаєра, а також неофіційна група Ірини Степаненко. Сам голова облради підтримав рішення.

Передісторія

У 2018 році обласна рада розглядала можливість розміщення сміттєпереробного заводу на території Терешківської ОТГ, поблизу із населеними пунктами Кашубівка та Минівка. Однак місцева громада виступила категорично проти такого рішення.

Голова Щербанівської ОТГ Ігор Процик взяв ініціативу на себе і запропонував розмістити таке підприємство на території вказаної громади.

Новий проект рішення пропонує знайти нове місце під сміттєпереробний завод на території Щербанівської ОТГПроект рішення пропонує знайти нове місце під сміттєпереробний завод на території Щербанівської ОТГ

Реалізація проекту дозволить заробити місцевій громаді та вирішити екологічні проблеми субрегіону.

Заступник начальника Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА Ірина Особік повідомила, що місцеві депутати та громада вже обговорила це питання і мають надіслати в облдержадміністрацію відповідного офіційного листа. Якщо депутати облради проголосують за це рішення, то до Схеми планування територій Полтавської області внесуть відповідні зміни, далі має бути сформована та виділена земельна ділянка саме під розміщення там сміттєпереробного заводу. Наступним кроком буде проектування та залучення інвестора.

За задумом, підприємство не матиме відходів, усі продукти переробки будуть використовуватись, навік шлак. При цьому підприємство не порушуватиме екологічних вимог.

— Взагалі — це спосіб заробляння коштів, — говорить Ірина Особік. — Органічні рештки перетворюватимуться на метан. Спалювання сміття дасть можливість підігрівати воду для громадських об’єктів Щербанівської ОТГ, а також, є такі плани, опалювати мікрорайон Алмазний у Полтаві. Тарифи будуть нижчими, ніж ті, які існують зараз. При цьому на підприємстві діятиме сортувальна станція, це також дасть можливість заробити кошти.

Очікується, що проблем із «сировиною» майбутній завод не матиме. Так, завод обслуговуватиме Полтавський субрегіон — це Полтавський, Новосанжарський, Карлівський, Машівський, Чутівський райони області та Полтава. До речі, тільки Полтава продукує 524 тисяч кубометрів сміття щороку. Полтавський район — 170 тисяч. Всього завод має переробляти до мільйона кубометрів сміття щороку.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему