Розмір тексту

Полтавський чиновник, який систематично «доїв» великого виробника молокопродуктів, відбувся штрафом

Начальник прикордонного інспекційного пункту ветмедицини, який систематично вимагав хабарі від Решетилівської філії ТОВ «Фуд Девелопмент», відбувся штрафом 25,5 тисяч

10 липня Київський районний суд Полтави присудив 25,5 тисяч штрафу начальнику прикордонного інспекційного пункту ветмедицини Івану Маковському, який вимагав хабарі від великого виробника молочних продуктів. Другий фігурант справи — секретар Решетилівської філії ТОВ «Фуд Девелопмент» Тетяна Добродієнко, від якої вимагали хабар, отримала 8,5 тисяч штрафу.

Раніше «Полтавщина» повідомляла, що протягом серпня 2017-го — березня 2018-го представник ТОВ «Фуд Девелопмент» систематично давала хабарі Івану Маковському. За гроші той сприяв безперешкодному оформленню дозвільних документів на експортні товари.

Джерело: vetsancontrol.org.ua

За даними Мін’юсту, ТОВ «Фуд Девелопмент» зареєстроване у місті Тульчин Вінницької області. Одним з його співзасновників є компанія «Терра Фуд Мілк Юкрейн Лімітед». Група компаній «Терра Фуд» виробляє в Україні молочну продукцію під брендами «Ферма», «Тульчинка», «Premialle», «Біла лінія», «Золотий Резерв», «Вапнярка», «Лауреат», «Щедра долина», «Сорочинське», «Любий край». Решетилівський маслозавод спеціалізується на виробництві вершкового масла, спредів та плавленого сиру.

Джерело: terrafood.ua/production/Reshetylov_Butter_Factory/

Згідно з матеріалами справи, Тетяна Добродієнко неодноразово приїжджала на вул. Степана Кондратенка, 12 до Полтавського прикордонного інспекційного пункту ветеринарної медицини та надавала для проведення ветеринарного контролю необхідні документи.

21 серпня 2017 року під час чергової перевірки документів лікар ветеринарної медицини Полтавського прикордонного інспекційного пункту виявив помилку у ветеринарному свідоцтві на підконтрольну продукцію. Через це Тетяна Добродієнко повинна була повертатися у Решетилівку, щоб отримати у районній лікарні нове ветеринарне свідоцтво. Це призвело б до затримок у митному оформленні вантажу.

Щоб не допустити простій вантажу та транспорту, 21 серпня 2017 року близько 15-ї години Добродієнко запропонувала Маковському за грошову винагороду посприяти у швидкому та безперешкодному проведенні ветеринарного контролю молокопродукції, яка експортувалась ТОВ «Фуд Девелопмент». Зазначимо, що Тетяна Добродієнко, відповідно до матеріалів справи, обіцяла надалі систематично надавати таку винагороду.

Витяг з матеріалів справи

23 березня 2018 року близько 11-ї години у службовому кабінеті начальника Полтавського прикордонного інспекційного пункту ветеринарної медицини Тетяна Добродієнко передала Івану Маківському 600 гривень. За ці кошти високопосадовець повинен був вплинути на лікарів ветеринарної медицини щодо швидкого та безперешкодного проходження ветеринарного контролю.

Того ж дня у кабінеті високопосадовця правоохоронці провели обшук та вилучили кошти, які секретар ТОВ «Фуд Девелопмент» надала у якості хабара.

Під час досудового розслідування Іван Маковський та Тетяна Добродієнко визнали свою провину та уклали угоди з прокурором.

Суддя Олександр Калько, дослідивши матеріали справи та докази, погодив угоди та визнав Тетяну Добродієнко винною за ч. 1 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом). Івана Маковського суд визнав винним за ч.2 цієї ж статті — «Зловживання впливом». Відповідно, суд призначив Тетяні Добрієнко 8 тисяч 500 грн штрафу, а Івану Маковському — 25 тисяч 500 грн.

Наразі Іван Маковський вже не працює на посаді начальника прикордонного інспекційного пункту ветмедицини. Про це свідчить подана ним перед звільненням декларація, датована 3 травня.

Нагадаємо, що Оржицький райсуд оштрафував на 18 тисяч та позбавив права протягом двох років обіймати керівні посади ліквідатора ДочП «Оржицяторф», який за хабар та без договорів здавав нерухомість підприємства.

Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему