Розмір тексту

Мер Полтави закликав членів ТВК ігнорувати тиск партійних босів і пригрозив заявами про злочин

Інна Сорока та Олександр Мамай
Інна Сорока та Олександр Мамай | Фото Миколи Лисогора

Олександр Мамай вважає, що ТВК не є самостійним органом, а виконує волю партійних керівників, з цього приводу він направив звернення до ЦВК, обласних поліції та прокуратури

Однією із центральних заяв міського голови Олександра Мамая під час сьогоднішньої прес-конференції — стало звернення до членів ТВК Полтави, яка наразі вивчає подані підписи за відкликання 6 депутатів міськради.

Перед цією заявою він попросив начальника юридичного управління Інну Сороку покласти на стіл його звернення до ЦВК України, ГУНП у Полтавській області, прокуратури Полтавської області, у яких він повідомляє про злочини — порушення законодавства членами ТВК. Після оголошення звернення він поставив під листами свої підписи.

Олександр Мамай:

— У місті є певні політичні сили, які хочуть, щоб відбулись певні політичні процедури. У нас працює міська територіальна виборча комісія. На жаль, вона працює не власним розсудом, а під тиском своїх політичних босів. Перше питання — ТВК зареєстрована в міській раді, але усі розуміють, тільки міський голова не розуміє, чому вона засідає в приміщенні Полтавської ОДА. І туди не пускають ні журналістів, ні міського голову, ні депутатів.

Друге питання — у понеділок новий голова комісії Євген Ніколаєнко та новий член комісії Сергій Ладур не склали присягу. Тому 10 членів комісії не мали права голосувати без цього, так написано в законі. Я також прочитав статтю на «Полтавщині», де член ТВК Ольга Сліпко повідомила, що вона ні за що не голосувала.

Члени комісії прийняли підписи від ініціативних груп незаконно. Тому я зараз направлю до ЦВК, до Нацполіції та обласної прокуратури листи із заявою про злочин. І я хочу закликати членів ТВК, які беруть участь у цій вакханалії. Вони у п’ятницю отримали повістки в поліцію, бо слідче управління відкрило кримінальну справу за незаконне рішення комісії по депутату Денису Поліщуку. Я закликаю членів ТВК не брати участь у цьому шабаші, адже рішення повинні приймати члені комісії, а не їхні партійні боси, які дають їм певні вказівки...

Щодо перевірки підписів. В законі написано чорним по білому, що перевірити потрібно 10%, якщо зібрано 2600 підписів по кожному, то перевірити потрібно 260 підписів. Комісія більшістю голосів повинна вибрати собі групу і потрібно перевірити 260 адрес по кожному депутату. Подзвонити в квартиру. Запитати, чи це ваш підпис? Зібралися в іншому приміщенні, не пустили секретаря. Звертаюсь до членів комісії, відповідати будете саме ви. Я б взагалі припинив ці рішення, поки не відбудеться суд по Поліщуку.

Цією заявою Олександр Мамай фактично підтвердив свою попередню заяву, від 13 червня, де він закликав членів ТВК не брати участі у «шабаші».

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему