Розмір тексту

Полтавщина отримала безкоштовного інсуліну вдвічі менше за потребу — є випадки діабетичної коми

Інсулін дорогий — упаковка данського «Новорапіда» із п’ятьма ручками коштує 1150 грн
Інсулін дорогий — упаковка данського «Новорапіда» із п’ятьма ручками коштує 1150 грн

Полтавська область отримала на безкоштовний інсулін для діабетиків 37 млн грн, але потрібно 80,3 млн грн — місцеві бюджету не покривають недостачу

Інсулін — життєво необхідний препарат для людей хворих на діабет. Він дорогий, не кожен хворий може його купити, тому в Україні діє програма забезпечення хворих на діабет безкоштовним інсуліном. Однак в Полтавській області хворі отримують інсуліну менше ніж потрібно. Пояснімо причини.

В Миргородському районі хлопець потрапив до реанімації через відсутність інсуліну

До нас в редакцію звернулася мешканка Миргорода — Олена. Вона розповіла, що отримати інсулін в місті — це справжнє випробування.

В Миргороді один ендокринологічний кабінет. Він знаходиться в Миргородській центральній районній лікарні. Туди ходять мешканці міста і району. За словами Олени, лікар-ендокринолог Павло Ошека приймає діабетиків, які прийшли отримати рецепт на інсулін, тільки по талонах. Тому хворі змушені о 6 ранку займати чергу в реєстратуру, щоб взяти цей талончик до лікаря. Кількість талонів обмежена, якщо не встигнеш взяти — препарат не дадуть. Якщо і вистояти в черзі та взяти талон, лікар може сказати, що прийти слід пізніше, бо на інсулін не виділили кошти із бюджету.

— Терпець уривається. Чому в Миргороді фінансуються пам’ятники, ігрові майданчики для козаків, ремонт доріг, а на інсулін грошей немає? Мабуть, пам’ятники важливіші за життя людей. У мене на очах 70-річного дідуся, хворого на діабет, відкачувала медична бригада, — розповіла Олена.

В селі Кибинці Миргородського району 19-річний хлопець не отримував потрібну кількість інсуліну, поки не потрапив у реанімацію із діабетичною комою. За словами хлопця, лікарі в медичній картці написали, що він отруївся грибами. Ця історія викликала скандал.

У Миргороді громада звинувачує лікаря в махінаціях з інсуліном, через що хлопець впав у кому Репортаж ТСН про 19-річного Влада, мешканця села Кибинці

Місцеві мешканці скаржаться на миргородського ендокринолога Павла Ошеку. Його звинувачують у видачі інсуліну в робочому кабінеті, вимаганні 100 грн за прийом, підробці списків інсулінозалежних діабетиків. Начебто, в його списках хворих більше ніж за даними сільрад. Місцеві мешканці підозрюють, що він отримує більше інсуліну, а потім його продає. За ці порушення на Павла Ошеку написали заяву в поліцію.

21.06.18 р. Спроба втечі П.М. Ошеки. Нацполіція приїхала швидкоНа ендокринолога Павла Ошеку написали заяву в поліцію

21.06.18 р. Громадська рада при Миргородській РДА --- ч. 3 Голос народуГромадська рада при Миргородській РДА — обговорення проблеми з безкоштовним інсуліном

Павло Ошека пояснив, що звинувачення про видачу інсуліну в кабінеті та 100 грн — вигадка. А списки хворих постійно змінюються: люди помирають, переїжджають або можуть не знати що в них діабет. На думку лікаря, його просто поливають брудом. В того, хто підбурює людей, є політичний інтерес.

З приводу хлопця із села Кибинці керівник Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак відповів, що проводиться розслідування і він вияснять, чи дійсно хлопець падав в кому і через які причини.

В Миргороді 361 хворий на діабет, в Миргородському районі — 539. В Управлінні охорони здоров’я Миргороду повідомили, що для забезпечення хворих на діабет потрібно 3 млн грн. Від області вони отримали 850 тис. грн на інсулін і вже їх витратили. В травні з міського бюджету виділили 300 тис. грн на програму «Здоров’я жителів міста Миргород», якою забезпечують ліками пільговиків. Керівник управління охорони здоров’я Сергій Михайленко говорить, що всі виділені кошти підуть на інсулін. Цієї суми вистачить на червень-липень. На наступній сесії Миргородської міськради будуть просити депутатів, щоби виділити ще 500 тис. грн. Для прикладу, у 2017 році із міського бюджету Миргороду на препарати інсуліну було виділено 317 тис. грн.

В Полтавській області тільки в аптеках «Полтавафарм» можна купити інсулін. Там пояснюють, що в 2018 році область виділила 1,7 млн грн на Миргородську ЦРЛ. Аптеки працюють за системою відшкодування, тобто, дають препарат пацієнту, а потім отримують кошти від медзакладів. Миргородська ЦРЛ заборгувала 200 тис. грн, в інших районах борги менші.

Діабетики на Полтавщині отримують інсуліну менше ніж потрібно

В Миргороді не вистачає інсуліну для хворих і така ситуація по всій області. Хворі на діабет із різних районів говорять, що отримують в два рази менше інсуліну ніж потрібно. Це підтверджують лікарі та фармацевти.

Раніше державний бюджет покривав 80-90% потреби на інсулін хворих на діабет. Сьогодні державний бюджет покриває 30-40% потреби, решту повинні докладати місцеві бюджети — такі правила децентралізації. Однак, вони не докладають.

Станом на 1 січня 2018 року в Полтавській області кількість хворих на діабет, які отримують інсулін — 8512 дорослих та 271 дитина. Щоби їх забезпечити інсуліном потрібно 80,3 млн грн в рік.

У 2018 році Полтавська область отримала 27,7 млн грн державної субвенції на закупку інсуліну. Окремо депутати облради проголосували за виділення ще 10 млн грн на інсулін з обласного бюджету.

Місцеві бюджети в середньому докладають стільки, що потреба в інсуліну покривається до 50%. В «Полтавафарм» повідомляють, що в деяких районах виділяють на 100%, в деяких не виділяють нічого, чекають коштів від держави. В таких випадках інсулін можуть давати одним районам коштом інших.

Менеджер «Полтавафарм» Сергій Горбань, говорить, що для них простіше працювати з обласними коштами. Вони йдуть на рахунок обласної лікарні ім. Скліфосовського. Кошти від них приходять вчасно. А ось з місцевими бюджетами — складніше. Договір укладається із місцевою лікарнею, яка інколи обманює. Для них інсулін привезли, а вони кошти не заплатили.

Чому не виділити із місцевих бюджетів скільки коштів, щоби покрити потребу на всі 100%? Чиновники пояснюють, що в бюджеті треба зберігати баланс. Якщо більше виділять на інсулін, то не вистачить на інше.

Якщо купляти тільки український інсулін, коштів вистачить на всіх

В Полтавській області частка українського інсуліну, який випускається для хворих по рецепту за державною програмою складає 70%, іноземного — 30%. Наприклад, упаковка данського «Новорапіда» із п’ятьма ручками (з дозами 100 од/мл) коштує 1150 грн. Такого ж об’єму препарат українського виробництва «Хумодар» коштує 550 грн.

В «Полтавафарм» говорять, що якщо призначити всім хворим на діабет дешевший інсулін українського виробництва, то тоді його вистачить.

Такої думки й в Департаменті охорони здоров’я. Там ситуацію порівнюють із покупками в супермаркеті:

— Коли нам пропонують брати щось безкоштовно, ми беремо те, що дорожче. Хоча діюча речовина в українському і і іноземному інсуліні — одна і та ж.

Хворі на діабет, які відмовляються від українського інсуліну, пояснюють, що від нього стає гірше. Ендокринологи, які призначають інсулін, пояснюють, що одним підходить український інсулін, іншим ні. Тим, хто захворів на діабет в дитинстві, призначають тільки іноземний інсулін.

Діабетики отримують безкоштовний інсулін — вдвічі менше від норми. Хтось докупляє за свої кошти, хтось — менші дози. Але тоді зростає рівень цукру в крові. Коли бюджетних коштів критично не вистачає, то ендокринологи виписують комбіновані таблетки з інсуліном. Однак — це гра зі смертю, яка може закінчитися трагічно.

Дітей забезпечують 100% інсуліном. Дорослим розподіляють від загальної кількості: на що вистачило грошей. Хлопець із Миргородського району, про якого ми писали вище, після 18 років за такими правилами почав недоотримувати інсулін.

Нагадаємо, що рік тому у Полтаві виникла критична ситуація із безкоштовним інсуліном. Зараз ситуація нормалізувалася, бо з міського бюджету почали виділяти більше коштів.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему