Розмір тексту

Суд оштрафував на 18 тисяч ліквідатора «Оржицяторф», який за хабарі та без договорів здавав нерухомість підприємства

Територія збанкрутілого ДочП «Оржицяторф» ДП «Київторф»
Територія збанкрутілого ДочП «Оржицяторф» ДП «Київторф»

Оржицький суд оштрафував на 18 тисяч та позбавив права протягом двох років займати керівні посади ліквідатора ДочП «Оржицяторф», який за хабар та без договорів здавав нерухомість підприємства

9 липня Оржицький районний суд виніс вирок ліквідатору ДочП «Оржицяторф», якого затримали на хабарі у розмірі 9 тис. грн. Колишній директор дочірього підприємства вимагав від підприємця неправомірну вигоду за надання можливості користуватися складськими приміщеннями.

Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, 1 листопада 2011 року Андрія Горбатюка призначили на посаду директора дочірнього підприємства «Оржицяторф» Державного підприємства «Київторф». А з 14 грудня 2015 року відповідно до наказу директора ДП «Київторф» Андрій Горбатюк був призначений головою ліквідаційної комісії вищезазначеного дочірнього підприємства.

12 червня 2017 року до Андрія Горбатюка звернувся підприємець, який хотів орендувати гараж ДочП «Оржицяторф» для ведення підприємницької діяльності. Андрій Горбатюк погодився здати гараж в оренду, але за умови передачі йому грошових коштів в сумі 8400 грн. Ці кошти на рахунок підприємству не зараховувалися, лише складався фіктивний договір.

Згідно із Статутом ДочП «Оржицяторф» ДП «Київторф» підприємство не має права здавати в оренду майно, що передане йому на праві господарського відання. Тобто Андрій Горбатюк не тільки вимагав хабар, але і порушив статут ДочП «Оржицяторф».

26 червня 2017 року близько 13-ї години у адміністративному приміщенні пилорами ДочП «Оржицяторф» ДП «Київторф» голова ліквідаційної комісії отримав від підприємця 8400 грн за оренду складського приміщення. Під час отримання Андрій Горбатюк був затриманий співробітниками відділу спецполіції ГУНП в Полтавській області, спільно зі співробітниками Оржицького відділення поліції та співробітниками Лубенської прокуратури.

Андрій Горбатюк свою провину не визнав, у суді підозрюваний заявив, що підприємець на момент пропозиції оренди гаража не був зареєстрований як ФОП. Крім того, гаражне приміщення, про яке йде мова, було на той момент списане, про це свідчать підтверджувальні акти. Також підозрюваний наголосив, що не може бути суб’єктом даного злочину, адже керівництво ДП «Київторф» не уклало з ним контракт як з директором дочірнього підприємства.

Андрій Горбатюк зауважив, що виконував повноваження голови ліквідаційної комісії дочірнього підприємства на підставі довіреності,, яка була видана на один рік і на час оренди гаража строк її дії закінчився, тому він не може бути суб’єктом інкримінованого йому злочину.

Проте, суд вважає, що провина обвинуваченого доводиться показами свідків, які раніше орендували складські приміщення ДочП «Оржицяторф» без будь-яких договорів і кожного місяця сплачували 350-400 грн, а обвинувачений представлявся директором і головою ліквідаційної комісії ДП «Оржицяторф». Крім того, провина підтверджується протоколами обшуку, аудіо- та відео-зйомками, показами інших свідків та актами інвентаризації, які спростовують інформацію про списання гаражного приміщення.

Тому суд визнав винним Андрія Горбатюка в одержанні неправомірної вигоди службовою особою (ч. 1 ст. 368 КК України) та призначив штраф у вигляді 18 тис. 700 грн, а також позбавив права обіймати керівні посади протягом двох років.

Нагадаємо, що Миргородський міськрайсуд призначив штраф 13 тис. грн заступнику міського голови Миргорода, який намагався підкупити керівника відділу управління захисту економіки за непритягнення до відповідальності свого родича — керівника комунального підприємств.

Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему