Розмір тексту

Диспетчер деканату ПНПУ за хабарі на суму 12 тисяч заплатить штраф 12,7 тисяч гривень

Олена Андрусенко, екс-диспетчер деканату по роботі зі студентами заочного відділення
Олена Андрусенко, екс-диспетчер деканату по роботі зі студентами заочного відділення

Олена Андрусенко уклала угоду про визнання винуватості та відбудеться штрафом за хабарі зі студентів, які хотіли добре здати державний екзамен

10 липня відбулось засідання Октябрського райсуду Полтави під головуванням судді Анатолія Савченка. На відкритому засіданні розглянули матеріали справи по обвинуваченню Олени Андрусенко, екс-диспетчера деканату по роботі зі студентами заочного відділення факультету фізвиховання Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. Її обвинуватили у порушенні ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом).

Суд встановив, в кінці квітня 2018 диспетчер деканату фізвиховання та секретар екзаменаційної комісії Олена Андрусенко повідомила старості групи ФВ-41 Людмилі Остапенко, що кожен студент групи має здати 1500 грн, щоб вплинути на членів екзаменаційної комісії. Якщо цього не буде зроблено, то здача державного екзамену «відбудеться значно складніше». Староста озвучила ці вимоги групі та протягом місяця неодноразово нагадувала про них.

21 травня Людмила Остапенко зібрала 12 тис. грн (по 1500 грн з 4 студентів та по 3000 грн з двох студентів) та додала до цієї суми свої 1500 грн. Того ж дня, приблизно о 13:35, в приміщенні факультету фізичного виховання ПНПУ староста за винятком 3000 грн, які залишила собі, передала іншу частину — 10,5 тис. грн у якості хабара. Крім цього, в цей же день, Олена Андрусенко окремо отримала 1500 грн від студентки групи ФВ-41. Таким чином, обвинувачена отримала неправомірну вигоду в розмірі 12 тис. грн за вплив на прийняття рішення членами екзаменаційної комісії.

Після цього Олена Андрусенко зібрала в навчальній аудиторії № 1 факультету студентів, які здали грошові кошти, та провела консультацію щодо безперешкодної здачі державного екзамену. Вона повідомила, що заступник декана факультету фізичного виховання ПНПУ надасть кожному студенту можливість сфотографувати один з екзаменаційних білетів та відповідь до них. Кожен студент має роздрукувати собі відповідь на необхідний білет та взяти її з собою на екзамен. В день екзамену при підході до секретаря екзаменаційної комісії останній вкаже пальцем кожному студенту, який потрібно «тягнути» білет (саме на той, який попередньо сфотографований студентами). Після цього студенти зможуть використовувати заздалегідь підготовлені відповіді та скористатися під час виступу за трибуною. При цьому вона пообіцяла, що відповіді з зошитів вона особисто потім прибере.

Наступного дня, 22 травня, починаючи з восьмої години, Олена Андрусенко, під час складання державного іспиту з «Теорії та методики фізичного виховання», вказала кожному «своєму» студенту на білет, відповідь на який була заздалегідь підготовлена. Після цього студенти успішно відповіли на запитання і отримали позитивні оцінки.

Одразу ж після проведення екзамену під час проведення обшуків в особистих речах Олени Андрусенко виявили та вилучили частину заздалегідь помічених грошових коштів. Крім цього при просвічуванні ультрафіолетовою лампою рук старости групи Людмили Остапенко також виявили характерне свічення жовто-зеленого кольору.

Під час досудового розслідування між обвинуваченою, її захисником та прокурором 27 червня була укладена угода про визнання винуватості.

Маючи на руках цю угоду суд ухвалив наступне рішення:

  • затвердити угоду від 27 червня про визнання винуватості;
  • визнати Олену Андрусенко винною у пред’явленому обвинуваченні та призначити їй узгоджене покарання у виді штрафу 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 12 тисяч 750 грн.

Таким чином, обвинувачена заплатить майже стільки, скільки отримала від студентів за успішне складання іспиту. При цьому із матеріалів справи не зрозуміло, чи знайшло слідство інших працівників деканату, які були причетні до схеми систематичного вимагання грошей зі студентів. Саме про систематичне хабарництво повідомляло управління СБУ у своєму прес-релізі від 22 травня.

Персональний склад деканату факультету фізичного вихованняПерсональний склад деканату факультету фізичного виховання

Нагадаємо, це не перше рішення полтавських суддів, коли хабарники у вишах відбуваються штрафами.

Так, у серпні 2017 року секретар деканату електромеханічного факультету ПолтНТУ Лілія Бажул заплатила 25,5 тис. грн штрафу за хабарі на суму 14 тис. грн. На початку липня 2018 року суд затвердив угоду про визнання винуватості та оштрафував на 15,3 тис. грн заступника декана ветмедицини ПДАА Максима Петренка, який взяв 8 тис. грн хабара від трьох студенток.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему